Nu steeds meer campings in Europa oplaadpunten voor elektrische voertuigen aanbieden, wordt het opladen van EV's op een camping gemakkelijker dan ooit. Verschillende websites, zoals deze, bieden een handige lijst met campings met oplaadpunten, zodat u zorgeloos op vakantie kunt met uw elektrische auto.

Bij het plannen van uw reis is het raadzaam om van tevoren te controleren of er oplaadvoorzieningen voor uw elektrische auto aanwezig zijn, zodat de stress van stekkers en oplaadkabels tot het verleden behoort. Deze voorbereiding zorgt voor een efficiënte en probleemloze ervaring, waardoor het opladen van je elektrische auto op de camping een fluitje van een cent wordt.

Het belang van voorbereiding

Een goede voorbereiding is cruciaal als je wilt gaan kamperen met je elektrische auto. Hier zijn enkele essentiële stappen om te overwegen voor een soepele ervaring:

Stap 1: Controleer de oplaadmogelijkheden

Voordat u vertrekt, is het belangrijk om te controleren of de camping beschikt over oplaadpunten voor elektrische auto's. Gebruik websites zoals Camping met oplaadstation om campings te vinden die deze faciliteiten bieden. Op sommige boekingssites kunt u ook filteren op de aanwezigheid van oplaadstations.

Stap 2: Neem de juiste uitrusting mee

Zorg ervoor dat je altijd een oplaadkabel van type 2 naar een stopcontact bij je hebt. Dit is essentieel voor noodgevallen. Controleer welk stopcontact de standaard is in het land waar je naartoe gaat.

Stap 3: Begrijp het oplaadproces

Zoek van tevoren uit hoe de oplaadstations op de campus werken. Sommige vereisen specifieke passen of extra kosten. Neem contact op met de camping voor specifieke informatie over hun oplaadfaciliteiten.

Stap 4: Plan uw reis zorgvuldig

Opladen kan lang duren, dus plan je reis met oplaadpunten in gedachten. Het is aan te raden om je elektrische auto thuis volledig op te laden voordat je vertrekt. Als je door landen reist waar weinig oplaadpunten zijn, overweeg dan een back-up plan, zoals een draagbare oplader.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kampeertrip met een elektrische auto zowel veilig als efficiënt is.

Bekijk onze producten

  Kies uw auto

  Zoek de aanbevolen laadkabels voor uw specifieke auto

  CEE + Schuko

  Oplaadmogelijkheden op de camping

  Het vinden van een geschikte camping met oplaadmogelijkheden voor je elektrische auto kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er steeds meer opties beschikbaar. Hier zijn een aantal handige tips en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je kampeerervaring met een elektrische auto te optimaliseren:

  Apps gebruiken om oplaadstations te vinden

  1. Chargemap App: Deze app helpt je bij het vinden van oplaadpunten die geschikt zijn voor jouw caravan of camper.
  2. Campingmetlaadpaal.nl: Een platform dat een overzicht geeft van campings in Europa met oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen.

  Overwegingen bij het kiezen van een camping

  • Kies bij voorkeur campings die expliciet vermelden dat ze oplaadpunten hebben.
  • Controleer of het nodig is om je caravan of camper af te koppelen tijdens het opladen. Dit kan per locatie verschillen.

  Kosten en beschikbaarheid van oplaadstations

  • Prijzen voor het gebruik van oplaadstations op campings beginnen vaak vanaf €46,00.
  • Snellaadstations kunnen je auto in 20 tot 40 minuten tot 80% opladen, terwijl gewone laadstations er ongeveer 6 tot 10 uur over doen.

  Veel campings bieden plaatsen met een Commando stopcontact. Je kunt een van onze Commando stopcontact mobiele laadkabels meenemen om je elektrische voertuig ter plaatse op te laden. We leveren ook verschillende adapters die compatibel zijn met deze kabels om ze aan te sluiten op type 2 laadstations of verschillende soorten huishoudelijke stopcontacten. Met de juiste selectie adapters heb je nooit meer een oplaadkabel nodig!

  Handige tips voor kamperen met een EV

  V2L-technologie (Vehicle to Load).

  1. Gebruik V2L-technologie: Met de Vehicle to Load-technologie kan de accu van je elektrische auto dienen als powerbank voor andere apparaten. Dit maakt kamperen op locaties zonder stroom mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van je comfort.

  Essentiële oplaadkabels.

  1. Neem type 2 en type 3 (in Frankrijk) oplaadkabels mee: Zorg ervoor dat je altijd verschillende soorten laadkabels bij je hebt. Een mobiel commando stopcontact laadkabels met de juiste adapters geeft je nog meer garantie dat je altijd je EV kunt opladen tijdens je reis.

  Optimaliseer de oplaadtijd

  1. Maak optimaal gebruik van de oplaadtijd: Gebruik de oplaadtijd van je EV efficiënt door deze tijd in te plannen voor pauzes of maaltijden.

  Gewicht op de camping

  1. Let op het gewicht van je kampeerspullen: Elke extra kilo vermindert de actieradius van je elektrische voertuig. Een lichtgewicht tent heeft de minste impact, maar voor extra ruimte kun je een trekhaakbox overwegen, die minder weerstand biedt dan een caravan.

  Verzekering en veiligheid.

  1. Controleer je verzekering: Zorg ervoor dat je verzekerd bent voor eventuele schade als je met een caravan of camper reist.

  Frequentie van opladen.

  1. Plan vaker opladen: Als je met een caravan of camper reist, houd er dan rekening mee dat je misschien vaker moet stoppen om op te laden.

  Laadstations vinden

  1. Gebruik de Chargemap app: Deze app is een uitstekend hulpmiddel om oplaadstations langs je route te vinden, wat essentieel is voor zorgeloos kamperen met een elektrische auto. Ook hebben sommige auto's, zoals Tesla's, een ingebouwd navigatiesysteem dat je langs alle beste oplaadstations leidt.

  Toekomstperspectieven voor EV kampeerders

  De toekomst van het kamperen met elektrische voertuigen (EV) ziet er veelbelovend uit, gezien de snelle toename van EV in Europa en de daaruit voortvloeiende vraag naar een adequate oplaadinfrastructuur. Tegen 2030 zal naar verwachting minstens 55% van de auto's in Europa elektrisch zijn, wat neerkomt op ongeveer 40-50 miljoen EV's. Deze groei wordt ondersteund door de inzet van het Europees Parlement voor duurzaamheid en de klimaatambities van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen.

  Campingbeheerders doen er goed aan zich voor te bereiden op deze groeiende vraag door veilige en goed ontworpen aansluitingen aan te bieden. Het aanbieden van oplaadstations kan ook een effectieve marketingstrategie zijn, aangezien het aantal EV's sneller groeit dan het aantal openbare oplaadstations. Bovendien kunnen toekomstige ontwikkelingen, zoals ingebouwde oplaadstations in caravans, vaste oplaadpunten overbodig maken, waardoor de flexibiliteit voor kampeerders verder toeneemt.

  Interessant is dat veel autofabrikanten bezig zijn met de ontwikkeling van elektrische campers, waardoor de opties voor EV-kampeerders nog verder zullen toenemen.

  Bekijk onze producten

  1 van 4

  Meer weten over de mogelijkheden voor opladen op een camping?