Vraagt u zich af of het verlengen van uw EV laadkabel mogelijk is? Het korte antwoord is Nee, een EV laadkabel kun je niet verlengen. Dit in verband met veiligheid. In dit artikel vertellen wij u graag over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het verlengen van een laadkabel voor elektrische auto’s.

EV laadkabels die je NIET kunt verlengen

De laadkabels die je kunt aansluiten op een laadpaal of laadstation kun je NIET verlengen. De contact polen van de stekker aan de mannelijke kant (laadpaal) zijn zo ontworpen dat ze niet aangesloten kunnen worden op de contactpolen aan de vrouwelijke kant (auto) van de stekker. Dit is ontworpen uit veiligheidsoverwegingen. Heeft u echter wel te veel ruimte tussen de auto en de laadpaal? Dan is helaas de enige optie om een langere laadkabel aan te schaffen. Gelukkig vindt u bij Voldt type 2 laadkabelstype 1 laadkabels en type 3 laadkabels tot wel 30 meter! Staat de door u gewenste lengte er niet bij? Neem dan snel contact met ons op!

Bekijk onze producten

  Laadkabel type 2

  Welke laadoplossingen kun je dan wel verlengen?

  Mobiele laadkabels naar 220-230V stopcontact (schuko), en mobiele laadkabels naar krachtstroom CEE aansluitingen kun je prima verlengen. Echter zijn er wel een aantal belangrijke veiligheidsoverwegingen om in acht te nemen:

  • Zorg ervoor dat de verlengkabel geaard is. 
  • Zorg ervoor dat de verlengkabel waterdicht is. De kans is groot dat de stekkers buiten komen te liggen, zorg dus voor een verlengkabel met een goede IP rating. 
  • Zorg voor een goed geaderde verlengkabel met voldoende dikte om extreme warmteontwikkeling en brandgevaar te voorkomen. Voor een laadkabel tot 16A is een dikte van 2,5mm²  nodig en voor en laadkabel tot 32A zijn aders van 6mm² nodig. 
  • Zorg voor een goed geïsoleerde kabel die stevig en flexibel is om de draden in de kabel goed te beschermen. 

  Toch is het aan te raden om een EV laadkabel verlengen zo zoveel als mogelijk te voorkomen en ook een mobiele laadkabel rechtstreeks op het stopcontact aan te sluiten. Bij Voldt vindt u mobiele laadkabels tot maar liefst 15 meter!


  Conclusie

  Door de groei van de elektrische voertuigenmarkt is de behoefte aan een efficiënte en veilige laadmethode steeds belangrijker geworden. Uit veiligheidsoverwegingen is het niet aan te raden een laadkabel te verlengen. Bij een type 1, type 2 of type 3 laadkabel is het zelfs niet mogelijk. Heeft u wel meer lengte nodig, schaf dan een langere laadkabel aan van tot 30 meter. Een mobiele laadkabel naar normaal stopcontact of krachtstroom (CEE) is zeker mogelijk. Echter is dit niet zonder risico’s en is het aan te raden alleen kabels te gebruiken van de allerhoogste kwaliteit. Maar ook bij mobiele laadkabels raden wij aan rechtstreeks aan te sluiten op het stopcontact als dat enigszins kan.

  Bekijk onze producten

  1 van 4

  Wil je meer weten over het uitbreiden van je oplaadbereik?