Spiraalkabels onderscheiden zich door hun flexibiliteit en vermogen om netjes opgerold te worden, waardoor ze minder ruimte innemen en makkelijker te hanteren zijn dan reguliere kabels. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Bovendien zijn ze beter bestand tegen buigen, vouwen of draaien, wat ook nog eens positief is voor het behoud van de isolatie en integriteit van de laadkabel. Dus gemakkelijker op te bergen en duurzamer!

Het gebruik van een spiraalkabel biedt aanzienlijke voordelen voor elektrische voertuigen, met inbegrip van verbeterde veiligheid en efficiëntie bij het opladen. Spiraalkabels, meestal een type 2 laadkabel, hebben een betere weerstand tegen vervuiling en slijtage, dankzij het unieke ontwerp.

Een spiraalkabel vs een rechte laadkabel

Wat zijn nou de verschillen die je kunt verwachten in gebruik tussen een spiraalkabel en een rechte laadkabel? 

Flexibiliteit en Opslag

 • Spiraalkabel: Biedt uitstekende flexibiliteit en is gemakkelijk op te bergen door zijn spiraalvorm, wat minder ruimte inneemt. Ideaal voor gebruikers die waarde hechten aan orde en netheid. Netjes opruimen is ook sneller omdat een spiraalkabel sneller en gemakkelijker zijn compacte vorm aanneemt. 
 • Rechte laadkabel: Lang en flexibel, maar kan lastiger op te bergen zijn en neemt meer ruimte in beslag, wat kan leiden tot een rommelige kofferbak. 

Duurzaamheid en gebruik

 • Spiraalkabel: Door de spiraalvorm minder kans op knikken en beschadigingen, waardoor de kabel langer meegaat. Bovendien zal de spiraalkabel eerder boven de grond blijven hangen waardoor deze de grond niet raakt en minder in contact komt met vuil. 
 • Rechte laadkabel: Kan gemakkelijker vuil worden omdat deze vaker in contact komt met de grond, wat leidt tot meer slijtage en onderhoud.

Veiligheid en prijs

 • Spiraalkabel: Hogere aanschafprijs dan een rechte kabel. Maar dit vermindert het risico op struikelen en is in veel gevallen een kosteneffectievere keuze op lange termijn vanwege de duurzaamheid. 
 • Rechte Laadkabel: Biedt een langere reikwijdte, maar met een hoger risico op struikelen en mogelijke schade door frequenter contact met de grond.

De keuze tussen een spiraalkabel en een rechte laadkabel hangt af van persoonlijke voorkeuren en specifieke behoeften van de gebruiker.

Bekijk onze producten

  Gemak en snelheid bij het opbergen

  Het opbergen van een spiraalkabel biedt een aanzienlijke tijdsbesparing dankzij de natuurlijke eigenschap om zichzelf op te rollen. Deze kabels zijn niet alleen gemakkelijker op te bergen, maar verminderen ook de kans op rommel, waardoor ze een ideale keuze zijn voor zowel thuis als op de werkplek. Afhankelijk van de parkeerlocatie ten opzichte van het laadstation, zijn er verschillende lengtes beschikbaar bij Voldt:

  • 5-meter kabels: Geschikt voor thuis- of werkplek laadpunten waarbij de auto dichtbij geparkeerd kan worden.
  • 8-meter kabels: Uniek in de markt! Ideaal voor situaties waarbij de auto verder van het laadstation staat of wanneer men op verschillende locaties moet opladen.

  Minder blootstelling aan vuil en slijtage

  Spiraalkabels bieden een slimme oplossing voor het verminderen van vuil en slijtage, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het opladen van elektrische voertuigen. Door hun unieke ontwerp blijven deze kabels tijdens het opladen op een afstand van de grond, waardoor de opeenhoping van vuil aanzienlijk vermindert. Dit aspect wordt verder versterkt door de geïntegreerde veren in de kabel, die ervoor zorgen dat de kabel niet in contact komt met de grond en dus minder snel vuil wordt.

  Veiligheidsvoordelen

  Spiraalkabels verhogen de veiligheid bij het opladen van elektrische voertuigen aanzienlijk door hun doordachte ontwerp en functionaliteiten. Hier zijn enkele veiligheidsvoordelen uitgelicht:

  • Weerbestendigheid: De spiraalkabels van Voldt (evenals alle andere kabels) zijn waterdicht (IP65 certificering) wanneer ze aangesloten zijn op zowel de auto als het oplaadstation. Dit maakt ze veilig voor gebruik onder alle weersomstandigheden, dus maak je dus geen zorgen over regen of sneeuw tijdens het opladen.
  • Ergonomisch en duurzaam ontwerp:
  • Elk uiteinde van onze spiraalkabels is uitgerust met een ergonomisch gevormde handgreep, waardoor het aansluiten en loskoppelen soepel en gemakkelijk verloopt.
  • De stekkers zijn gemaakt uit 1 onderdeel. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van schroeven of lijm om deze te monteren. 
  • De contactpennen zijn gemaakt van 100% koper en verzilverd om roest en corrosie tegen te gaan. 

  Deze kenmerken benadrukken hoe de spiraalkabels van Voldt niet alleen gebruiksgemak bieden, maar ook een extra laag veiligheid toevoegen aan het opladen van elektrische voertuigen.

  Kostenafweging

  Bij het overwegen van een spiraalkabel versus een rechte laadkabel voor elektrische voertuigen, speelt prijs een belangrijke rol in de besluitvorming. Hier is een gedetailleerde vergelijking op basis van kosten:

  Spiraalkabels hebben een complexer productieproces dan rechte kabels, wat resulteert in hogere kosten en zullen toch al snel 30% duurder zijn dan een rechte laadkabel. Maar het gemak en de duurzaamheid spreken voor zich. 

  Conclusie

  Het is duidelijk dat het gebruik van een spiraalvormige laadkabel om je elektrische auto op te laden diverse voordelen biedt. Het ontwerp biedt een ongeëvenaarde flexibiliteit, ruimtebesparing en duurzaamheid. Naast het minimaliseren van blootstelling aan vuil en slijtage, verhogen deze kabels de veiligheid en efficiëntie van het oplaadproces, waardoor ze een waardevolle investering zijn voor elke EV-eigenaar.

  Het overwegen van de aanschaf van een spiraalkabel vereist aandacht voor zowel de initiële kosten als de langetermijnvoordelen. Gezien de dekking onder bepaalde verzekeringen voor eventuele schade of diefstal, samen met de inherente voordelen wat betreft veiligheid, duurzaamheid en gemak, kan de keuze voor een spiraalkabel aanzienlijk bijdragen aan een positieve ervaring met elektrische voertuigen. Met de juiste zorg en onderhoud bieden spiraalkabels van Voldt een betrouwbare en efficiënte oplossing voor het opladen, die goed past binnen de dynamische levensstijl van moderne EV-gebruikers. Bovendien vind je bij Voldt spiraalkabels van een lengte tot 8 meter, uniek in de markt!

  Bekijk onze producten

  Coiled

  Check out our coiled charging cables!

  1 van 4

  Wil je meer informatie over de voordelen van spiraalvormige laadkabels?