Elektrische auto's winnen snel aan populariteit, aangezien steeds meer mensen overstappen op milieuvriendelijke vervoersopties. Een belangrijk aspect van het bezitten van een elektrische auto is het begrijpen van de oplaadcapaciteit. Het is belangrijk een laadkabel te kiezen waarmee u uw auto zo efficiënt en snel mogelijk kunt opladen. Het snappen van de laadcapaciteit van je EV is daarbij belangrijk.

De laadcapaciteit van elektrische auto's

De standaard AC (wisseltroom) laadcapaciteit van een elektrische auto verwijst naar het vermogen waarmee de accu van de auto kan worden opgeladen. Dit wordt uitgedrukt in kilowatts (kW) en varieert afhankelijk van het model en de fabrikant van de auto. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle elektrische auto's dezelfde laadcapaciteit hebben. Sommige kunnen sneller worden opgeladen dan andere. Dit is uiteraard buiten het CCS2 snelladen dat gebruik maakt van DC (gelijkstroom).

Elektrische auto’s en plugin hybrides worden typisch uitgerust met een laadcapaciteit van:

 • 3,7 kW - De meeste plugin hybrides; zoals de Mitsubishi Outlander. 
 • 7,4 kW - Kleinere en oudere EV, zoals de Opel Ampera of juist grotere PHEV zoals een Range Rover
 • 11 kW - De meeste EV, zoals; Tesla Model 3, KIA EV6, Kia Niro, Skoda Enyaq
 • 22 kW - Enkele EV, zoals de Renault Zoe, Smart #3 en Lucid Air

Er zijn ook enkele EV met een laadcapaciteit van 6,6 kW. Deze vallen eigenlijk in dezelfde categorie als de 7,4 kW modellen. 

Om de laadcapaciteit van uw elektrische auto te bepalen, kunt u kijken naar de specificaties van de auto of de handleiding raadplegen. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de autofabrikant of een erkende dealer voor meer informatie. Door de laadcapaciteit van uw auto te kennen, kunt u een laadkabel kiezen die het meest geschikt is voor uw behoeften.

Fases en Ampères

De maximale laadcapaciteit van een laadkabel hangt af van de stroomsterkte (het het maximum aantal ampères) wat de kabel aankan en het aantal fasen waarmee er opgeladen kan worden. 

Type 2 laadkabels voor elektrische auto’s zijn typisch geschikt voor maximaal 16 Ampère of 32 Ampère. Daarnaast zijn laadkabels geschikt voor 1 fase of 3 fase opladen. De type 1 laadkabel (voor oudere modellen) is alleen geschikt voor 1 fase opladen. De laadkabel type 2 is ook geschikt voor 3 fase opladen door de 2 extra polen. Dit geeft 4 mogelijke combinaties:

 • 3,7 kW = 1 fase opladen tot 16 Ampère
 • 7,4 kW = 1 fase opladen tot 32 Ampère
 • 11 kW = 3 fase opladen tot 16 Ampère (3* 3,7kW)
 • 22 kW = 3 fase opladen tot 32 Ampère (3* 7,4kW)

Dit wil dus niet zeggen dat je voor een 11 kW auto ook per se een 11 kW laadkabel nodig hebt. Een 22 kW laadkabel is ook prima in staat om op te laden met 11 kW.

Hou wel ook altijd rekening met het aantal Ampères. Een 7,4 kW auto opladen met een 11kW laadkabel zal je maar een vermogen geven van 3,7 kW vanwege het aantal Ampères.

Bekijk onze producten

  Kies uw auto

  Zoek de aanbevolen laadkabels voor uw specifieke auto

  Laadkabel type 2

  Het belang van het afstemmen van de laadkabel op de laadcapaciteit van de auto

  Het is essentieel om de laadkabel af te stemmen op de laadcapaciteit van uw elektrische auto om optimale oplaad prestaties te garanderen. Laad je een elektrische auto met een laadcapaciteit van 11kW op met een 3,7 kW laadkabel, dan duurt het opladen 3x zo lang als het potentieel van de auto.

  De laadcapaciteit van een mobiele laadkabel voor huishoudelijke stopcontacten

  Een elektrische auto of plugin hybrid wordt meestal standaard uitgerust met een mobiele laadkabel die geschikt is om aan te sluiten op een normaal 230V stopcontact (schuko). Deze zijn gaan meestal maar tot 10A, wat je een laadcapaciteit geeft van maximaal 2,3kW. Bij Voldt® vind je echter een mobiele laadkabel voor schuko met een stroomsterkte tot 16A, wat een laadcapaciteit geeft tot 3,7kW. 

  De laadcapaciteit van een mobiele laadkabel voor krachtstroom (CEE)

  Dan zijn er nog de mobiele laadkabels geschikt voor krachtstroom (CEE stopcontact). Deze zijn er in dezelfde categorieën als de Type 2 laadkabels, dus: 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Hou er echter rekening mee dat iedere categorie een eigen specifieke stopcontact en bijbehorende stekker heeft. Een 11kW mobiele CEE laadkabel kan dus ook echt alleen aangesloten worden op een 32A 5 polige CEE stopcontact.

  Een weloverwogen beslissing nemen voor het opladen van uw elektrische auto

  Het begrijpen van de laadcapaciteit van uw elektrische auto en het kiezen van de juiste laadkabel is essentieel voor een efficiënt en veilig oplaadproces. Door rekening te houden met factoren zoals laadsnelheid, compatibiliteit en lengte van de laadkabel, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die past bij uw behoeften.

  Het is belangrijk om de specificaties van uw auto en het laadstation te controleren voordat u een laadkabel aanschaft en om eventuele misvattingen over laadkabels te vermijden. Met de juiste laadkabel kunt u genieten van de voordelen van een elektrische auto zonder zorgen. Heeft u toch hulp nodig? Neem dan snel contact met ons op, onze specialisten helpen u graag verder. Ook kunt u gemakkelijk uw eigen auto opzoeken in onze database, wij helpen u vervolgens graag verder in de zoektocht naar de meest geschikte laadkabel.

  Bekijk onze producten

  1 van 4

  Hulp nodig bij het vinden van de juiste laadkabel?