Omdat elektrische auto's steeds populairder worden, is het essentieel dat eigenaren van elektrische auto's in Frankrijk begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste laadkabel voor hun auto te kiezen. Laadkabels spelen een essentiële rol bij het veilig en efficiënt overbrengen van stroom van het laadstation naar de batterij van de elektrische auto. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten laadkabels die op de markt verkrijgbaar zijn, hun kenmerken, compatibiliteit en factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste laadkabel voor uw elektrische auto in Frankrijk.

De verschillende soorten laadkabels begrijpen

Er zijn verschillende soorten laadkabels voor elektrische auto's waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende types zijn Type 1, Type 2 en Type 3 laadkabels. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en compatibiliteit, waardoor het cruciaal is voor eigenaars van elektrische auto's om een duidelijk inzicht te hebben in hun opties.

Type 2 laadkabels - functies en compatibiliteit

Type 2 laadkabels, ook bekend als Mennekes kabels, worden veel gebruikt in Europa, waaronder Frankrijk. Vrijwel elke EV of PHEV wordt tegenwoordig geleverd met een type 2 stekker. Deze kabels staan bekend om hun veelzijdigheid en compatibiliteit met een groot aantal elektrische voertuigen. Ze hebben een zevenpolige stekker en kunnen hogere vermogens leveren dan type 1 kabels, waardoor ze geschikt zijn voor snelladen.

Een van de grote voordelen van laadkabels Type 2 is hun compatibiliteit met zowel enkelfasige als driefasige laadstations. Dankzij deze flexibiliteit kunnen eigenaars van elektrische auto's hun voertuigen opladen met verschillende vermogensniveaus, afhankelijk van de beschikbare laadinfrastructuur. Variërend van 3,7 kW tot 22 kW, de extra CCS2-snellaadcapaciteit niet meegerekend (waarvoor een extra 2-pins connector nodig is. Bovendien ondersteunen Type 2 laadkabels intelligente laadfuncties, die communicatie tussen de elektrische auto en het laadstation mogelijk maken voor geoptimaliseerde laadsessies.

Type 3 laadkabels - functies en compatibiliteit

Type 3 laadkabels, ook bekend als Scame-kabels, komen minder vaak voor maar zijn nog steeds erg belangrijk als je naar Frankrijk reist. Deze kabels hebben een zevenpins connector en worden voornamelijk gebruikt in Frankrijk. Type 3 laadkabels bieden vergelijkbare laadmogelijkheden als type 2 laadkabels, maar met een compacter ontwerp en extra veiligheidsfuncties. Ze zijn compatibel met zowel eenfasige als driefasige laadstations, zodat eigenaars van elektrische auto's hun voertuigen efficiënt kunnen opladen.

Bekijk onze producten

  Kies uw auto

  Zoek de aanbevolen laadkabels voor uw specifieke auto

  Type 3 laadkabel

  Hoewel Type 3 laadkabels niet zo breed ondersteund worden als Type 2 kabels, zijn ze nog steeds een haalbare optie voor elektrische autobezitters in Frankrijk. Het is belangrijk om de compatibiliteit van de beschikbare laadstations in uw omgeving te controleren voordat u een type 3 laadkabel voor uw elektrische auto kiest. Je hebt een laadkabel nodig met een type 2 connector aan de kant van je auto en een type 3 connector aan de kant van het laadstation.

  Mobiele oplaadkabels - gemak en veelzijdigheid

  Mobiele laadkabels, ook wel draagbare laadkabels genoemd, bieden eigenaars van elektrische auto's extra gemak en veelzijdigheid. Deze kabels worden meestal meegeleverd bij de aankoop van een elektrische auto en worden gebruikt voor het opladen via een standaard stopcontact in huis. Hoewel ze niet zo krachtig zijn als speciale oplaadstations, zijn mobiele laadkabels ideaal voor noodsituaties of wanneer een speciaal oplaadstation niet direct beschikbaar is. De standaard meegeleverde mobiele laadkabels laden meestal maar tot 2,3kW op. Je hebt dus een mobiele EV laadkabel naar schuko van Voldt® nodig om tot 3,7kW op te laden aan een stopcontact tijdens je verblijf in Frankrijk en de rest van de EU.

  Het is belangrijk om te weten dat mobiele EV laadkabels beperkingen kunnen hebben wat betreft de oplaadsnelheid. Ze zijn meestal langzamer dan type 2 of type 3 laadkabels, maar ze kunnen nog steeds handig zijn om 's nachts op te laden of wanneer je onderweg snel moet worden bijgevuld.

  Naast de mobiele lader van Household heb je de optie om je EV uit te rusten met een mobiele laadkabel die je aansluit op een blauw of rood krachtstroom CEE stopcontact. Je vindt deze bijvoorbeeld op campings, bedrijfsgebouwen en zelfs in sommige huishoudens. Deze laden je auto meestal net zo snel op als een standaard AC laadstation of Wallbox. Deze hebben echter niet de extra voordelen van slimme laadopties, zoals load balancing, waarvoor communicatie tussen de auto en het laadstation nodig is. Voor elke laadcapaciteit, of het nu een 16A 1 fase of een 32A 3 fase laadcapaciteit is, heb je ook een andere stekker nodig.

  Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een oplaadkabel

  Bij het kiezen van de juiste laadkabel voor je elektrische auto in Frankrijk moet je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de kabel compatibel is met de oplaadpoort van je elektrische auto. Verschillende modellen elektrische auto's kunnen verschillende soorten laadpoorten hebben, dus het is cruciaal om de specificaties van je voertuig te controleren.

  Ten tweede moet je rekening houden met de oplaadmogelijkheden van de kabel. Als je toegang hebt tot snellaadstations, is het aan te raden om een kabel te kiezen die hogere stroomniveaus aankan voor snellere laadsessies. Als je echter voornamelijk vertrouwt op standaard stopcontacten in huis, is een mobiele oplaadkabel misschien geschikter.

  Daarnaast moet je rekening houden met de lengte van de oplaadkabel. Afhankelijk van je parkeersituatie en de locatie van oplaadstations, heb je misschien een langere kabel nodig om het opladen gemakkelijk en probleemloos te laten verlopen.

  Conclusie

  Reizen naar Frankrijk kan een heel gedoe zijn en het kan gebeuren dat u een heleboel verschillende oplaadkabels nodig hebt voor elke situatie. In dit geval raden we je aan om onze speciale Voldt® Booster complete ladersets te bekijken. Deze zullen je voorzien van een breed scala aan connectoren om je EV op te laden in elke situatie tijdens je reis naar Frankrijk of een ander deel van Europa!

  Bekijk onze producten

  1 van 4

  Advies nodig voor je reis naar Frankrijk?